از بین بردن موهای زائد

laser-arman-main

اگر قصد خلاص شدن از سالن‌های اپیلاسیون، تیغ، مومک، موبر و دستگاه اپیلیدی را دارید یا اگر جوش‌ها و موهای زیر پوستی خسته‌تان کرده است و دنبال یک مرکز مناسب برای لیزر موهای زائد می‌گردید حتما قبل از گرفتن وقت ویزیت، این مقاله را بخوانید تا با تمام بایدها و نبایدهای لیزر برای از بین بردن موهای زائد و لیزر مو صورت آشنا شوید.

برای درمان موهای زائد 3 روش وجود دارد: دارو، الکترولیز و لیزر. لیزر مو های زائد را کم و نازک می‌کند اما باعث از بین رفتن آنها نمی‌شود. ما معمولا 4 تا 6 جلسه به فاصله ماهی یك‌بار برای لیزر مو صورت و به فاصله 3 ماه یک بار برای بدن لیزر را تکرار می‌کنیم. معمولا با انجام 4 تا 7 جلسه تعداد موها خیلی کمتر می‌شود. البته به شرطی که فرد مشکل هورمونی در پایه نداشته باشد در غیر این صورت احتمال بازگشت موهای زائد خیلی بیشتر است و لیزر درمانی فایده‌ای نخواهد داشت، پس اگر فرد مورد بررسی قرار گرفت و در آزمایش‌ها مشخص شد مشکل هورمونی ندارد، می‌تواند لیزر مو زائد را شروع کند اما باید در نظر داشته باشید که لیزر، موهای زائد را صفر نمی‌کند.

معمولا بعد از 4 تا 6 جلسه لیزر هر 6 ماه یک بار (بین 3 تا 4 بار) آن را شارژ می‌کنیم. به این ترتیب تعداد موها به طور متوسط 60 تا 80 درصد کم می‌شود.

تعداد جلسات درمانی

با توجه به مکانیسم خاص اثر لیزر موهای زائد بر روی مو و ارتباط آن با مسائل متعددی چون رنگ پوست بیمار ، رنگ موها، ضخامت موها، دلیل زمینه ای ایجاد موهای زائد و بسیاری موارد دیگر، حقیقتا” تعیین تعداد جلسات مشخص برای لیزر درمانی امکان پذیر نمی باشد. با توجه به درصد کاهش و رفع موهای زائد بدن در هر جلسه و رنگ پوست معمول در بیماران ایرانی به طور تقریبی ۵ تا ۸ جلسه لیزر جهت ایجاد کاهش واضح در موها مورد نیاز می باشد، اما این امر به این معنی نیست که بعد از پایان این تعداد جلسات حتما” تمام موها از بین رفته باشند و هیچگونه مویی در محل وجود نداشته باشد. به طور معمول با پیشرفت جلسات لیزر موها در محل نازک شده و تعداد آنها کمتر می شود. اما اگر علیرغم ادامه جلسات لیزر چنین اثری مشاهده نشود یا رضایت بخش نباشد در این صورت حتما” باید ناهنجاری هورمونی زمینه ای ، مصرف داروها، اختلالات هورمونی درمان نشده یا ناقص درمان شده و گاهی پرموئی ژنتیک و سایر موارد دیگر مانند درمانهای ناباروری مد نظر قرار گیرد. مشورت با پزشک متخصص در این موارد توصیه می شود و ممکن است نیاز به مشاوره با همکاران متخصص غدد داخلی یا زنان و زایمان جهت حل مشکلات همراه ، مورد نیاز باشد. به همین دلایل،  تعیین دقیق تعداد جلسات لیزر به هیچ وجه امکانپذیر نمی باشد. شایان ذکر است که همواره اولین جلسه لیزر برای از بین بردن موی زائد رضایت بخش ترین جلسه می باشد و کاهش چشمگیری در تعداد و ضخامت موها ایجاد می شود. اما بدنبال آن جلسات بعدی عموما تنها ۱۰-۵ درصد کاهش تعداد موها به ازای هرجلسه و ضخامت آنها ایجاد می کنند. شنیدن این جمله بسیار متداول است که ” دکتر جلسه اول خیلی خوب بوده، موها خیلی کم شده اما از جلسه دوم به بعد ناراحتیم ، انگار که دیگر جواب نمیده ” باید توجه داشت که کاهش موها در صورتی که عامل بازدارنده دیگری در بین نباشد با روند ۱۰% در هر  جلسه ادامه خواهد یافت. چنانچه در روند درمان خود صبور بوده و به پزشک خود اطمینان داشته باشید و درمانهای توصیه شده را بخوبی مورد استفاده قرار دهید کسب نتیجه مناسب دور از دسترس نمی باشد.

در مقایسه با درمان های سنتی مانند موم (waxing) دستگاهای موکن (Epi Lady)یا کرمهای موبر که باید در تمام عمر فرد استفاده شوند، هزینه لیزر موهای زائد در 4 تا 8  جلسه درمان بالا به نظر نمیرسد. قیمت لیزر موهای زائد به منطقه ای که درمان می شود بستگی دارد.

عوارض لیزر موهای زائد

در شاخه های مختلف پزشکی از لیزر استفاده می شود یقیناً می توان گفت که لیزر تراپی در درمان بیماری های پوست پیشرفت بسیار خوبی داشته است. و محققان ثابت کرده اند که استفاده از لیزر برای رفع موهای زائد صورت نسبتاً بی خطر می باشد. پالس های لیزر انرژی ثابتی دارند برای همین شانس ایجاد اسکار یا وجود ندارد یا احتمال وجود داشتن آن بسیار کم می باشد.

نکته دیگری که در مورد عوارص لیزر وجود دارد این است که ایا لیزر موهای زائد سرطان زا است؟ تا به امروز هیچ پژوهشی موید سرطان‌زا بودن انرژی نور لیزری که برای از بین بردن موهای زائد به کار برده می‌شود، نبوده است.

در لیزر برای از بین بردن موهای زائد  تغییرات رنگدانه ای در افرادی که تحت درمان با لیزر هستند به خصوص افرادی که پوست تیره تری دارند بیشتر مشاهده می شود.

در بعضی موارد خاص بر روی پوست افراد دلمه بسته می شود که این مورد توسط یک نرم کننده ملایم درمان می شود گاهی نیز فرد باید آنتی بیوتیک مصرف کند. بعد از عمل لیزر موهای زائد پوست قرمز و گاهی متورم می شود که این امر عادی می باشد . و پس از 2-3 ساعت رفع می شود و نیاز به درمان خاصی نیز ندارد دراین صورت می توان از مرطوب کننده ها استفاده کرد.

نتایج درمان

موفقیت درمان موهای زائد به چهار عامل بستگی دارد: رنگ مو، تیپ پوستی (از نظر میزان روشن یا تیره بودن پوست)، ضخامت مو و بالاخره تعداد جلسات درمان.به طور خلاصه می توان گفت بهترین نتایج از بین بردن موهای زائد با لیزرها در افراد با تیپ های پوستی پائین و رنگ پوست روشن و موهای تیره به وضخیم دست می آید. در افراد با تیپ پوستی تیره خطر جذب بیشتر اشعه ی لیزر توسط رنگدانه های موجود در پوست و ایجاد عوارض جانبی مثل سوختگی پوست وجود دارد. موهای سفید شده نیز فاقد ملانین بوده و اشعه ی لیزر توسط مو جذب نمی شود.

موهای بلوند و بور نیز ملانین کمتری داشته و نسبت به موهای تیره میزان جذب انرژی  کمتری دارند و کمتر به درمان پاسخ می دهند.به همین دلیل هرقدر موضخیم تر ومشکی تر باشد ،ملانین بیشتری دارد که نور لیزر را بهتر جذب کرده وراحت تر از بین می روند ودر عین حال چون ملانین در خودپوست هم وجود دارد ،هرچقدر مقدارآن بیشترباشد یعنی پوست تیره تر باشد احتمال جذب لیزر توسط پوست هم بیشتر می شود واحتمال سوختگی بالا می رود بنابراین بهتر است قبل از لیزر پوست را با دارو روشن کرد .

نکته ی بعد در مورد درمان خانم های مبتلا به اختلالات هورمونی و پرموئی است که می بایست در کنار درمان داروئی اختلالات هورمونی، همزمان به درمان پرمویی آنها با لیزر اقدام کرد و وجود این اختلالات مانع درمان افراد مبتلا با لیزر نمی شود.

مراقبت های بعد از لیزر درمانی

بعد از ورزش و تعریق شدید احتمال ایجاد فولیکولیت در محل درمان وجود دارد. که این خطر با شنا کردن و استفاده از گرم کننده در محل درمان افزایش نیز می یابد. درصورتی که شدت لیزر برای از بین بردن موهای زائد مناسب باشد تغییرات گذاری رنگدانه های پوست از جمله هیپوپیگمانتاسیون بروز نمی کند. این عارضه در بیمارانی که رنگ پوست شان تیره تر است یا اخیراً برنزه کرده اند شایع تر می باشد. تغییرات رنگدانه ای دائم به درهمه بیماران به جز آن هایی که پوست تیره دارند دیده می شود. اسکار در محل درمان ایجاد نمی شود مگر این که فرد عفونت باکتریال بعد از درمان داشته باشد. کک ومک ها درحین درمان ازبین می روند خالکوبی ها نیز کم رنگ می شوند . سفید شدن موها به صورت دائمی در مراحل لیزر درمان با IPL گزارش شده است. هنوز مشخص نشده است که این عارضه چرا ایجاد شده است امکان دارد به دلیل ازبین رفتن موهای سیاه و باقی ماندن موهای سفید درمحل درمان با موهای سیاه و سفید به وجود آمده باشد. البته درعمل و کلینیک تحت درمان کمتر این مورد دیده می شود اما از نظر منطقی بهتر است که بیماران نسبت به بیماری های پوستی شناخته شده از قبیل پسوریازیس و ولگاریس و عوارض جانبی آن ها آشنا شوند و نسبت به آن ها آگاهی داشته باشند.

مشاوره رایگان شبانه روزی