تاکنون ثابت شده برای درمان نواحی وسیع پوشیده از مو هیچ روشی بهتر از لیزر نیست و روشهای دیگر به اندازه لیزر موهای زائد نمی توان موثر و اثر ماندگاری داشته باشد.
تراشیدن موهای تناسلی زنان ، روش معمولی و استاندارد از بین بردن موهای زائد است، اما این روش دارای معایبی است:
این کار وقتگیر است.
شما باید به طور منظم این کار را تکرار کنید.
لازم است شکل تیغه با نواحی مختلف بدن سازگار باشد تا بتوان به طور ایمن نواحی حساس و برخی نواحی که دسترسی به آن مشکلتر است را اصلاح کرد.
ممکن است در هنگام تیغ زدن پوست خود را ببرید.
جای کشیدن تیغ یا جایی که با ماشین اصلاح شده ممکن است دچار سوختگی یا حساسیت پوستی شود.
موها به صورت زیرپوستی رشد میکنند.
تیغ کشیدن موها، روش گرانی است چرا که مرتبا باید تیغ اصلاح تهیه کنید.
نتایج این روش بسیار موقتی است و گاهی تنها یک یا دو روز دوام دارد.
لیزر چیست؟
لیزر نوری تك رنگ و تك طول موج است. در رفع و از بین بردن موهای زائد با لیزرعمدتا نور لیزر در رنگدانه ملانینی كه در موها به وفور یافت می شود، جذب شده و سبب تخریب سلولهای سازنده مو میشود و به همین دلیل است كه هر قدر مو ضخیمتر و مشكی ترباشد ،ملانین بیشتری دارد که نور لیزر را بهتر جذب كرده و راحتتر از بین می رود. در عین حال چون ملانین در خود پوست هم وجود دارد هر چه مقدار آن كمتر باشد، یعنی بیمار سفیدتر باشد، انرژی كمتری در پوست جذب شده و احتمال سوختگی ناشی از لیزر موهای زائد كمتر می شود.
متقاضیان لیزردرمانی
بیمار ایده آل، بیماری است كه پوستی روشن اما مویی مشكی و ضخیم داشته باشد. انتظاراتش واقع گرایانه بوده و اختلال هورمونی نداشته باشد. هرچند كه با پیشرفت هایی كه در زمینه لیزر و روشهای سرد كردن پوست به وجود آمده است بیمارانی كه پوستهای تیره تر دارند را هم می توان به شكل موثری درمان كرد. در مورد موهای بلوند، سفید یا قرمز كاهش دائمی موهای زائد غیرممكن است.
اگر چه رشد این موها را می توان با انجام لیزر گاه تا2- 3 ماه هم به تاخیر انداخت اما معمولا با همان تعداد و ضخامت و رنگ قبل مجددا رشد می كنند،برای کاهش دائمی باید به محض رشد موها دوباره لیزرتکرار کرد که به مرور تکرار لیزر تعداد موها کمتر ونازکتر شوند .
مراقبت های قبل از لیرر درمانی
ابتدا در مورد انجام لیزرهای قبلی، دفعات آنها و نتایج آنها صحبت می شود:
وجود اختلالات هورمونی و علائمی كه به نفع آنها وجود دارد (مثل نامنظمی سیكل قاعدگی، ریزش موی سر، جوشهای مكرر صورت و سابقه نازایی): از آنجا كه اختلالات هورمونی در بسیاری از بیماران پرمو دیده می شود حتما بیمار باید از این جهت بررسی شود و گرنه درمان با لیزر تاثیر نداشته و به درازا خواهد كشید.
سوالات متداول
هر جلسه درمان با لیزر چقدر طول می کشد ؟
مدت زمان درمان در هر جلسه به تراکم مو ها و مساحت منطقه مبتلا بستگی دارد. نواحی کوچک نظیر چانه یا پشت لب در عرض 10 دقیقه درمان می شوند؛ در حالیکه درمان نواحی وسیع تر نظیر ساق پا بیشتر به طول می انجامد.
هزینه درمان با لیزر چقدر است ؟
در مقایسه با درمان های سنتی مانند موم (waxing) دستگاهای موکن (Epi Lady)یا کرمهای موبر که باید در تمام عمر فرد استفاده شوند، هزینه 4 تا 8 جلسه درمان با لیزر بالا به نظر نمیرسد. قیمت لیزر موهای زائد به منطقه ای که درمان می شود بستگی دارد.
چه مناطقی از بدن با لیزر و IPL قابل درمان هستند ؟
نواحی عمده عبارتند از :
صورت شامل پشت لبها – چانه و گردن – گونه ها – دور ابرو – پیشانی – گوش – پستان – وسط سینه – شکم – پشت – زیر بغل – ساعد – بازو – شانه ها – ساق پا – ران – کشاله ران – خط مایو – باسن .
نوع پوست چه تاثیری در درمان دارد؟
در کل رفع موهای زائد با لیزر در افرادی که پوست روشن دارند و بر روی موهای تیره و ضخیم مؤثرتر است. مطالعات نشان داده اند با تقبل قیمت لیزر موهای زائد ، لیزر Nd:YAG برای پوست سبزه و لیزر Alexandrite برای پوست روشن تر بهتر اثر می کنند . دستگاه IPL توانایی درمان همه پوست ها و مو ها را دارند.فقط در موهای کاملا سفید هیچ دستگاهی تاثیر ندارد.
آیا لیزر برای موهای طبیعی نیز قابلیت استفاده دارد؟
بله.در موارد تمایل فرد میتوان از لیزر برای از بین بردن موهای ناحیه زیر بغل(armpit)، شرمگاه(bikini line) یا موهای ضخیم در اندامها و تنه استفاده کرد.
میزان کاهش موهای زائد در پایان جلسات چقدر است؟
در پایان جلسات مقدار موهای ناخواسته و زائد به میزان 100-80% کاهش می یابد.
موفقیت لیزر درمانی به چهار عامل بستگی دارد: رنگ مو، تیپ پوستی (از نظر میزان روشن یا تیره بودن پوست)، ضخامت مو و بالاخره تعداد جلسات درمان.به طور خلاصه می توان گفت بهترین نتایج از بین بردن موهای زائد با لیزرها در افراد با تیپ های پوستی پائین و رنگ پوست روشن و موهای تیره به وضخیم دست می آید. در افراد با تیپ پوستی تیره خطر جذب بیشتر اشعه ی لیزر توسط رنگدانه های موجود در پوست و ایجاد عوارض جانبی مثل سوختگی پوست وجود دارد. موهای سفید شده نیز فاقد ملانین بوده و اشعه ی لیزر توسط مو جذب نمی شود.
موهای بلوند و بور نیز ملانین کمتری داشته و نسبت به موهای تیره میزان جذب انرژی کمتری دارند و کمتر به درمان پاسخ می دهند.به همین دلیل هرقدر مودضخیم تر ومشکی تر باشد ،ملانین بیشتری دارد که نور لیزر را بهتر جذب کرده وراحت تر از بین می روند و در عین حال چون ملانین در خود پوست هم وجود دارد ،هر چقدر مقدار آن بیشترباشد یعنی پوست تیره تر باشد احتمال جذب لیزر توسط پوست هم بیشتر می شود و احتمال سوختگی بالا می رود بنابراین بهتر است قبل از لیزر رفع موهای زائد پوست را با دارو روشن کرد .
نکته ی بعد در مورد درمان خانم های مبتلا به اختلالات هورمونی و پرموئی است که می بایست در کنار درمان داروئی اختلالات هورمونی، همزمان به درمان پرمویی آنها با لیزر اقدام کرد و وجود این اختلالات مانع درمان افراد مبتلا با لیزر نمی شود.
عوارض لیزر موهای زائد
سوختگی ،لك ،عفونت عدم جواب فولیكولیت و آكنه
از بین عوارض جانبی شناخته شده ی از بین بردن موهای زائد با منابع لیزر/IPLمی توان به موارد زیر اشاره کرد: درد، سوزش، سرخی یا اریتم گذرا یا پایدار، تورم، آسیب اپیدرمی به شکل سوختگی، تغییرات رنگدانه ای به شکل تیره شدن یا روشنتر شدن پوست ناحیه ی تحت درمان و به ندرت بروز اسکار یا اصطلاحاً “گوشت اضافه”. البته باید گفت بسیاری از این عوارض کوتاه مدت و برگشت پذیر بوده و با انتخاب صحیح منبع لیزری و پارامترهای درمانی و خبرگی و تجربه ی پزشک معالج قابل پیشگیری و درمان هستند و با پیشرفت تکنولوژی لیزر روز به روز از بروز این عوارض کاسته می شود. همچنین باید گفت با توجه به عمق نفوذ کنترل شده ی لیزر که حدود 5 میلی متر است، احتمال آسیب رسیدن به اعضای حیاتی قرار گرفته در زیر پوست ناحیه ی درمان شده از قبیل تیروئید، سینه و غدد لنفاوی وجود ندارد و شواهدی ازایجاد تغییرات بدخیم در این اعضا متعاقب درمان لیزری وجود ندارد. با این وجود به خاطر نبودن شواهد کافی برای ایمن بودن کامل درمان لیزری در خانم های باردار یا شیرده، این درمان در این شرایط انجام نمی شود.
مراقبت های بعد از لیزر درمانی
۱- پرهیز از تمرینات بدنی طی ۲۴ساعت اول. زیرا تمرین باعث افزایش تحریک ناشی از لیزر می گردد.
۲- پرهیز از تماس با نور خورشید تا چند هفته پس از لیزر ( حداقل ۵/۱ماه)
۳- استفاده از ضد آفتاب های مناسب حداقل با SPF ۱۵بعد از لیزر درمانی و اجتناب از برنزه شدن پوست.
۴- اجتناب از چرب کردن، بند انداختن یا استفاده از موچین در منطقه تحت درمان تا ۳هفته بعد از لیزر.
۵- پرهیز از دستکاری پوست نواحی تحت درمان
۶- خودداری از مالیدن یا سائیدن پوست نواحی تحت درمان
۷- استفاده از یک مرطوب کننده و نرم کننده ملایم روی محل لیزر برای رفع موهای زائد ( توسط پزشک معالج در صورت صلاحدید تجویز می شود).
۸- استفاده از داروهای موضوعی محرک زا مثل بنزوئیل پراکسید و ترتینوئین باید به مدت ۲روز بعد از لیزر درمانی مو اجتناب شود.
۹- درمان نگهدارنده رفع موهای زائد با لیزر برای نواحی صورت هر ۶تا ۸ماه توصیه می شود .