جراحی بینی به دو روش باز و بسته انجام می شود. تنها مزیت روش بسته نبود برش در پره وسط بینی است ولی دقت و نتیجه عمل با روش باز بیشتر است و در تصحیح انحراف بینی تنها روش باز از کارایی کافی برخوردار است.
در جراحی زیبایی بینی که برای بهبود شکل ظاهری بینی انجام میشود، بخشهای خاصی از بینی (استخوان و غضروف) تغییر داده میشوند تا هماهنگی بیشتری با سایر اجزای صورت برقرار گردد. برای این کار میتوان از برشهای جراحی بسیار کوچکی در داخل بینی استفاده کرد (رینوپلاستی بسته) و یا اینکه علاوه بر برشهای فوق از برش کوچکی در دیواره بین سوراخهای بینی استفاده کرد (رینوپلاستی باز).
سن عمل جراحی پلاستیک:
سن عمل زیبایی بینی در دختران از سن 15سالگي ودر پسران از سن 17 سالگی به شرط رشد كامل جسمي وفكري وداشتن انگيزه كافي فرد امكان پذير است.
آيا عمل جراحی پلاستيك بينی در افراد مسن امكان پذير است؟
عمل جراحی پلاستیک بینی در افراد مسن: از آنجا كه باافزايش سن بافت هاي بيني دچار افتادگي وسستي مي شوند اين امر برظاهر وعملكرد بيني تأثير مي گذارد. بالا بردن نوك بيني دراين افراد موجب جوان به نظر رسيدن وبهبود تنفس مي شود. بیشترین مشکلات زیبایی بینی در سنین بالا، افتادگی نوک بینی و برآمدگی پشت آن است. افتادگی بینی موجب مسن تر به نظر رسیدن چهره فرد می شود. در حالات شدیدتر افتادگی، تنفس از راه بینی ممکن است دچار اختلال شود. این بیماران وقتی نوک بینی خود را با انگشت به بالا می برند احساس مطلوب تری از تنفس از راه بینی دارند.
جراحی چقدر طول می کشد؟
مدت جراحی و گرفتگی بینی به عوامل مختلفی در هر فرد بستگی دارد. بازنگری رینوپلاستی کمی بیشتر طول می کشد چون به دقت بیشتری نیاز دارد.
آيا وضعيت روحی و روانی فرد درانجام عمل جراحی بينی تأثير دارد؟
تاثیر وضعیت روحی روانی افراد در انجام عمل جراحی بینی: بي ترديد تأثير بسزايي دارد. چه بسيار بيمارانی كه پس از عمل باوجود نتيجه رضايت بخش، به دليل مشكلات روحی-روانی، وسواس فكري يا شخصيت هاي متزلزل و بيش از اندازه تأثيرپذير از ديگران، از نتيجه عمل خود ناراضي اند.
شمار زيادي از افرادي كه خواهان جراحي زيبايي بينی هستند، از نظر خود دلايل موجهي دارند، به مانند كسب موفقيت درتشكيل زندگي زناشويی، يافتن اعتماد به نفس بيشتر دربرخوردهاي اجتماعي، جلب رضايت خانواده ودوستان و….. .
دراين مقطع بايد ضمن ارزيابی بيمار به او گوشزد شود كه تغييرات ظاهري، به نجات ازدواج درحال شكست، بدست آوردن شغل جديد يا بهبود چشمگير در زندگي كمك معجزه آسايي نمي كند. درضمن ضروري است كه افرادي كه از جراحي انتظاري غیرواقع بینانه دارند، از عمل صرف نظركنند. همچنين لازم است كه جراحي زيبايي درافرادي كه دچار بحران هاي شديد روحي، اضطراب يا هيجان هاي ناپايدار هستند، به تعويق افتد.
به طورمعمول داوطلب مناسب جراحي پلاستيك بيني فردي است كه از عمل انتظار واقع بينانه اي دارد و براي انجام عمل تحت فشار ديگران نيست و مهمتر آنكه انتظار تغييرات بزرگي رادر بهبود روابط فردي واجتماعي پس از عمل خود ندارد وقوي ترين دليلش براي انجام جراحي بينی خشنودی شخص خود باشد.
بینی گوشتی (fatty nose)
این نوع بینی اصطلاحا به بینی گفته میشود که پوست بسیار کلفتی دارد و پره های بینی بزرگ هستند و معمولا نوک بینی بسیار پهن و بزرگ و گرد هستند . قوز بینی بسیار کم است . روش جراحی در این بینی ها مختصری با جراحی بینی عادی متفاوت است . در این نوع بینی ها کوچک کردن بینی باید با احتیاط فراوان صورت گیرد چنانچه بینی خیلی کوچک شود چون پوست بینی قابلیت ارتجاعی زیادی نداد نمیتواند به قالب زیرین خود بچسبد و در نتیجه به شکل برآمدگی در ناحیه نوک در می آید . گاهی اوقات لازم است مختصری طول این نوع بینی ها را بلند کرد . بعد از عمل جراحی این نوع بینی ها تورم بسیار زیاد است و لازم است مکررآ تزریق آمپول کورتن داخلی بینی و اصلاخا فیبروز انجام شود . باید به بیماران توصیه کرد که صبور باشند و نتیجه عمل را بعد از یکسال ببینند.
ريسكهاي جراحي بيني
انجام هر عملي ريسكهاي مخصوص به خود را دارد. اما در صورتي كه تمام شرايط استاندارد به دقت رعايت شود، ريسك اين جراحي را ميتوان به ميزاني بسيار كمتر از ريسك يك مسافرت جادهاي رساند. بديهي است ريسك جراحي در شرايط غيراستاندارد آنچنان بالا است كه پذيرش انجام آن را كاملا غيرمنطقي ميكند. اما دو خطر جدي در زمينه بيهوشي وجود دارد.
حساسيت فرد به داروهاي بيهوشي: در برخي افراد ممكن است واكنشهاي غيرمترقبهاي نسبت به داروهاي بيهوشي ايجاد شود. همانطور كه ممكن است، بدن يك فرد نسبت به آمپول پنيسيلين واكنش نشان دهد، داروهاي بيهوشي نيز ممكن است عوارض غيرقابل پيشبيني داشته باشند. اين مسأله از قبل قابل پيشبيني نيست ولي بايد تمام تمهيدات لازم در اتاق عمل وجود داشته باشد كه در صورت بروز واكنش يا
حساسيت، داروهايي براي رفع حساسيت وجود داشته باشد و اگر پزشك از قبل خود را براي تمامي شرايط آماده كرده باشد، ريسك به حداقل خواهد رسيد.
خطر جابهجايي لوله بيهوشي: در طول عمل ممكن است لوله بيهوشي جابهجا شود يا ارتباط آن با بدن قطع شود كه در اينصورت اكسيژن وارد بدن نميشود و فرد دچار مرگ مغزي ميشود. براي جلوگيري از اين حالت، بيهوشي بايد توسط تيم مجرب انجام شود و در حين بيهوشي و حتي بعد از آن، وقتي بيمار در ريكاوري است، تمام علائم حياتي او با مانيتورهاي مخصوص بررسي شود، تا در صورت جابهجايي لوله، بوق دستگاه به صدا درآيد و پزشك از پايينآمدن ميزان اكسيژن خون آگاه شود. رعايت اين نكته خطرات بيهوشي را به حداقل ميرساند.
بيهوشي يا بيحسي موضعي: در قديم از داروهايي مثل گازهاي بوتان كه بسيار سمي و خطرناك است، براي بيهوشي استفاده ميشد، در نتيجه جراحان سراغ استفاده از روشهاي بيحسي موضعي رفتند، اما خود اين روش هم مشكلات فراواني داشت. اگر در حالت بيحسي موضعي، بيمار به حالت خواب عميق فرورود و تنفساش كم و دچار مشكل شود، ترشحات خوني كه داخل حفره دهان جمع ميشود (مقداري خون در جراحي از پشت بيني وارد حفره دهان ميشود) ممكن است به طور ناخودآگاه وارد ريه شود و خفگي ايجاد كند. اما امروزه بيهوشي با داروهاي جديد انجام ميگيرد كه اين داروها عوارض داروهاي قبلي را ندارند. علاوه بر اين لولهاي در ناي بيمار گذاشته ميشود كه ميتواند به ريه اكسيژن برساند. بنابراين تنفس بيمار بيمه ميشود و با حالت كاف (بالشتكي كه اطراف لوله وجود دارد و از هوا پر ميشود) ناي بيمار از ورود ترشحات خوني به داخل ريه مصون ميماند. بنابراين بيهوشي راه مطمئنتري است.